Sposób parzenia

 

 

 

Na początku przygody z japońskimi herbatami proponujemy Państwu stosować się do poniższych zaleceń wiedząc jednocześnie, że z biegiem czasu sami Państwo znajdą najlepszy dla siebie sposób parzenia.

Zielone herbaty są bardzo delikatne. Aby wydobyć ich delikatny smak i słodycz należy przy parzeniu zachować następujące zasady:

  1. Herbaty należy parzyć w temperaturach niższych od 100°C
  2. Herbaty należy parzyć przez krótki czas, do 1 min

W przypadku japońskiej zielonej herbaty należy unikać zbyt wysokiej temperatury i zbyt długiego czasu parzenia. Zbyt wysoka temperatura (zalanie wrzątkiem) lub zbyt długi czas parzenia (powyżej 1 min) powodują, że herbata staje się gorzka i traci swój subtelny smak.

Herbatę można parzyć aż 3 razy, więc 100 gramowa paczka herbaty jest bardzo wydajna. Po każdym parzeniu należy dokładnie odlać całą pozostałą w czajniczku wodę, aby uniknąć zgorzknienia naparu przy kolejnym parzeniu.

Zielone herbaty są niefermentowane, delikatne i łatwo wietrzeją. Dlatego bardzo ważne jest ich odpowiednie przechowywanie. Po otwarciu opakowania herbatę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym i suchym miejscu. W przypadku zielonych herbat proces ich utleniania został zatrzymany w trakcie produkcji. Po otwarciu opakowania istnieje ryzyko ich dalszego utleniania/wietrzenia z biegiem czasu, a w związku z tym pogarszania się ich jakości. Zalecamy spożycie herbaty w ciągu 2 miesięcy po otwarciu opakowania, kiedy to zachowuje ona swoją najwyższą jakość.

 

 

 

 

 

Zielona herbata - parzenie

 

Sencha

Temperatura: 70-80°C

Czas parzenia: ok. 1 min / drugie parzenie krótsze, ok. 30 sek / trzecie parzenie dłuższe, ok. 2 min

 

Matcha

Temperatura: 80°C

Czas parzenia: Mieszać do powstania jednolitej zawiesiny

 

Genmaicha i Matcha Genmaicha

Temperatura: 90-100°C

Czas parzenia: ok. 30 sek / drugie parzenie tak samo / trzecie parzenie dłuższe

 

Kukicha

Temperatura: 80-90°C

Czas parzenia: ok. 30 sek / drugie parzenie tak samo / trzecie parzenie dłuższe

 

Hojicha

Temperatura: 90-100°C

Czas parzenia: ok. 30 sek / drugie parzenie tak samo / trzecie parzenie dłuższe

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl