Rodzaje herbat

 

Wszystkie rodzaje japońskiej zielonej herbaty pochodzą z wiecznie zielonego krzewu Camelia sinensis. Ich różnorodne właściwości i walory smakowe powstają na skutek różnic w metodach uprawy i przetwarzania liści tego krzewu. Cechą charakterystyczną japońskiej zielonej herbaty, odróżniającą ją od chińskiej, jest jej sposób obróbki, polegający na poddawaniu listków herbaty działaniu pary wodnej. Odbywa się to zaraz po zerwaniu liści i ma na celu zatrzymanie procesu fermentacji herbaty oraz zachowanie zielonego koloru liści. W przypadku chińskiej zielonej herbaty zatrzymanie fermentacji odbywa się poprzez prażenie listków na patelniach.

 

  

SENCHA 煎茶

Sencha jest najbardziej popularnym rodzajem japońskiej herbaty. Jej liście uprawiane są w pełnym słońcu (nie są zacieniane w trakcie uprawy jak w przypadku np. herbaty matcha). Po zebraniu liście poddawane są działaniu pary wodnej, aby zatrzymać fermentację/utlenianie, a następnie rolowane w drobne igiełki i suszone. Przygodę z zielonymi herbatami polecamy zacząć właśnie od tej herbaty.

 

 

MATCHA 抹茶

Matcha to wysokiej jakości sproszkowana zielona herbata. Jej procedura wytwarzania jest bardzo pracochłonna - na około 3 tygodnie przed zbiorami krzewy są zacieniane matami i dopływ światła odcinany w około 90%. Powoduje to, że roślina zwalnia swój wzrost, gromadzi w liściach więcej chlorofilu i cennych składników, a mniej tanin. Liście po zbiorze są suszone i ścierane na proszek. Matcha jest bogata w aminokwasy (w tym L-teaninę), witaminy i minerały. Z powodu dużej zawartości katechin (związków polifenolowych) ma silne właściwości antyoksydacyjne. Matcha cechuje się również najwyższą zawartością kofeiny wśród japońskich herbat.

 

 

GENMAICHA 玄米茶

Genmaicha jest mieszanką dojrzałych liści zielonej herbaty i prażonego ryżu, który nadaje jej specyficzny smak i zapach. Cechuje się niską zawartością kofeiny i można ją pić na noc.

 

 

MATCHA GENMAICHA 抹茶玄米茶

Jest to mieszanka herbat genmaicha (liście zielonej herbaty + prażony ryż) oraz matcha. Zawartość proszku matcha nadaje herbacie piękny zielony kolor i łagodny, słodkawy smak. Jest to mieszanka ciesząca się dużą popularnością. 

 

  

HOJICHA 焙茶

Hojicha jest prażoną zieloną herbatą. W przeciwieństwie do innych zielonych herbat hojicha ma kolor brązowy. Liście i łodyżki są tu poddane procesowi prażenia, który nadaje naparowi jasnobrązowy kolor oraz wyraźny palony smak. Hojicha cechuje się niską zawartością kofeiny i jest często pijana przez dzieci. Można ją również pić na noc.

 

 

KUKICHA 白折茶

Kukicha jest herbatą składającą się z głównie z suszonych łodyżek i ogonków herbacianych. Cechuje się niską zawartością kofeiny. Jest herbatą łagodną i może być spożywana o każdej porze dnia. Polecana dla osób, dla których sencha jest zbyt intensywna.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl