Matcha

Matcha - jak parzyć?

 

Matcha to nie jest zwykła zielona herbata.

Matcha jest wyjątkowa zarówno jeśli chodzi o jej uprawę jak i sposób przetwarzania. Aby powstała matcha krzewy herbaty muszą być zacienione specjalnymi matami przez 3 tygodnie przed zbiorami po to, aby roślina spowolniła swój wzrost. W okresie spowolnionego wzrostu krzewy herbaty produkują i gromadzą w liściach więcej chlorofilu (odpowiedzialnego za ten niesamowicie zielony kolor), a przede wszystkim aminokwasów (w tym L-teaniny), kofeiny oraz wiele cennych witamin i minerałów. Zbiór herbaty jest ręczny, liście suszone są na płasko, a po wysuszeniu i usunięciu łodyżek/ogonków ścierane są na proszek. Ścieranie odbywa się w specjalnych kamiennych żarnach i trwa długo, bowiem kamienie w żarnach nie mogą rozgrzać się za bardzo, co zmieniłoby smak herbaty. W przypadku herbaty matcha spożywamy całe liście (w postaci sproszkowanej) razem z ich cennymi składnikami, a więc wszystkie cenne składniki spożywamy w całości. Pobudzające działanie kofeiny zawartej w matcha jest uzupełniane przez relaksacyjne właściwości L-teaniny, co daje spokojniejszy strumień energii (ale mocny i długotrwały). Polecamy matchę jako doskonałą alternatywę dla kawy.

Matcha jest tradycyjną japońską herbatą ceremonialną, stosowaną w ceremonii picia herbaty. Wysokiej jakości matcha (z najlepszych liści), dzięki dużej zawartości aminokwasów, ma słodkawy jedwabisty smak. Matcha niższej jakości, tzw. matcha kulinarna, wykorzystywana jest w kuchni do wypieków, lodów, innych deserów czy napojów (nie jest polecana do picia).

Wymagający dużo pracy, czasochłonny i ręczny sposób produkcji herbaty, w którym zbierane są tylko najwyższej jakości liście, wpływa niestety na jej cenę. W przypadku herbaty matcha sprawdza się zasada, że im droższa tym lepsza.

Jak rozpoznać wysokiej jakości herbatę matcha? 

  1. Pochodzenie: najlepszej jakości matcha pochodzi z Japonii
  2. Cena: wysokiej jakości herbata matcha to zwykle cena minimum 70 zł za 30g. Lub drożej.
  3. Kolor: wysoka zawartość chlorofilu nadaje herbacie piękny, intensywny, jasnozielony kolor. Niskiej  jakości matcha ma kolor ciemny, brązowo-żółty.
  4. Smak: wysoka zawartość L-teaniny nadaje herbacie delikatny, słodki, roślinny smak. Niskiej jakości matcha ma gorzki smak.

 Należy również rozróżnić herbatę matcha od zwykłej sproszkowanej zielonej herbaty.

Nie każda zielona herbata w proszku to matcha!!!

Matcha musi być uprawiana i przetwarzana w powyżej opisany sposób. Tylko wówczas zawiera wszystkie cenne składniki, dla których ją pijemy. Zielona herbata w proszku może być wytworzona z jakiejkolwiek zielonej herbaty, która zostania sproszkowana. Zwykle jest użytkowana do celów kulinarnych.

 

 

Jak przyrządzić herbatę matcha?

  1. Zagotować wodę i ostudzić ją do ok. 80°C (można nalać wrzątek do osobnego naczynia i odczekać chwilę, aż przestygnie).
  2. Do czarki chawan przesypać przez sitko 2g herbaty matcha (0,5 łyżeczki do herbaty lub 2 łyżeczki bambusowe chasaku), tak aby nie było grudek. Ułatwi to wymieszanie herbaty i nada jej przyjemną konsystencję. Zamiast japońskiej czarki można użyć każdej innej miseczki o umożliwiającym dobre wymieszanie kształcie; znakomicie nada się do tego polska ceramika.
  3. Do czarki dodać 100 ml przestudzonej wody i zamieszać herbatę bambusową miotełką chasen do całkowitego wymieszania. Mieszać wykonując ręką ruchy w kształcie litery W. Na powierzchni powinna pojawić się pianka a herbata uzyskać przyjemną, lekką konsystencję bez grudek.
  4. Herbatę można rownież przyrządzić w szklance, a zamiast miotełki chasen użyć spieniacza do mleka. Herbatę należy wówczas przesypać przez sitko do szklanki (najlepiej wysokiej), dodać przestudzoną wodę i spienić spieniaczem do mleka. Nie należy używać spieniacza do mleka w czarkach - mogą zostać porysowane i uszkodzone. Lepiej wówczas spienić herbatę w szklance i następnie przelać do czarki. 

 

Jak przyrządzić matcha latte?

Matcha latte to również znakomity sposób na delektowanie się herbatą matcha. Sposób przyrządzenia jest prawie taki sam, jak w przypadku herbaty matcha.

  1. Wsypać przez sitko do czarki/wysokiej szklanki 0,5 - 1 łyżeczki herbaty matcha.
  2. Zalać niewielką ilością przestudzonej do ok. 80°C wody i dobrze wymieszać bambusową miotełką / spieniaczem do mleka.
  3. Dolać spienione wcześniej mleko i lekko wymieszać. Smacznego!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl